top of page
20230105_143545.jpg

Kenniscentrum

Welkom bij ons kenniscentrum voor spouwmuurisolatie! Ontdek de meest gestelde vragen en antwoorden om u te helpen bij het isoleren van uw huis. We delen ook regelmatig nieuwe en interessante onderwerpen uit de isolatiesector. Blader door onze informatie en laat het ons weten als u nog vragen heeft!

Hoe zit het met vleermuizen? En waar moet een isolatiebedijf aan voldoen?

Vleermuis - Ecologische partner bij spouwmuurisolatie voor duurzame ongediertebestrijding en biodiversiteit.

De relatie tussen spouwmuurisolatie en vleermuizen is een belangrijk onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt, vanwege de mogelijke impact van isolatie op deze inheemse diersoorten. Terwijl spouwmuurisolatie cruciaal is voor energiebesparing en woningcomfort, kan het ook de leefomstandigheden van vleermuizen beïnvloeden, die vaak spouwmuren gebruiken als rust- en kraamplaatsen. In dit artikel bespreken we de huidige situatie van vleermuizen in relatie tot spouwmuurisolatie, en bieden we oplossingen om deze diersoorten te beschermen.

Huidige situatie:

Vleermuizen zijn een van 's werelds meest bedreigde diersoorten, waarvan veel natuurlijke leefgebieden al verloren zijn gegaan door menselijke activiteiten, zoals ontbossing en verstedelijking. Spouwmuurisolatie, hoewel gunstig voor energiebesparing, kan een verdere bedreiging vormen voor vleermuizenpopulaties doordat het hun toegang tot potentiële verblijfplaatsen beperkt. Soorten zoals de gewone dwergvleermuis en de laatvlieger gebruiken spouwmuren vaak als overwinterings- en kraamplaatsen vanwege de warmte en beschutting die ze bieden.

Impact op Vleermuizen:

De installatie van spouwmuurisolatie kan leiden tot verstoring van vleermuizenkolonies en het afsluiten van belangrijke toegangspunten tot hun verblijfplaatsen. Dit kan de voortplantingscyclus en migratiepatronen verstoren, wat hun overleving in gevaar kan brengen.

 

Oplossingen en Maatregelen:

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die kunnen worden genomen om de impact van spouwmuurisolatie op vleermuizen te verminderen:

 • Vleermuisvriendelijke isolatiematerialen: Het gebruik van materialen zoals isolatiematrassen of buisvormige toegangspunten kan vleermuizen helpen toegang te krijgen tot hun verblijfplaatsen in spouwmuren, zelfs na isolatie.

 • Tijdelijke afsluitingen: Tijdens isolatiewerkzaamheden kunnen tijdelijke afsluitingen worden gebruikt om vleermuizen tijdelijk uit hun verblijfplaatsen te weren, waardoor ze later weer toegang krijgen.

 • Vleermuisonderzoek: Voorafgaand onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren kan helpen bij het identificeren van kolonies en het nemen van passende beschermingsmaatregelen.

 • Wet- en regelgeving: Het naleven van wet- en regelgeving met betrekking tot de bescherming van vleermuizen kan verstoring van hun leefgebieden tijdens isolatiewerkzaamheden voorkomen.

Om vleermuisvriendelijke isolatie uit te voeren, moet een isolatiebedrijf aan verschillende criteria en richtlijnen voldoen om de bescherming van vleermuizen te waarborgen. Dit omvat kennis van vleermuizen, uitvoeren van vleermuisonderzoek, gebruik van vleermuisvriendelijke materialen, bescherming van verblijfplaatsen, naleving van wet- en regelgeving, en deelname aan gespecialiseerde trainingen.

Door deze maatregelen te implementeren en samen te werken met natuurbeschermingsorganisaties, kan een isolatiebedrijf vleermuisvriendelijke isolatiewerkzaamheden uitvoeren die zowel energie-efficiëntie bevorderen als de bescherming van inheemse diersoorten waarborgen.

Meer informatie?

Als u op zoek bent naar meer informatie over natuurvriendelijke isolatiemethoden en hoe isolatieprojecten kunnen worden uitgevoerd met respect voor het milieu en beschermde diersoorten zoals vleermuizen, is het raadzaam om natuurvriendelijkisoleren.nl te raadplegen. Deze website kan een waardevolle bron van informatie zijn voor mensen die meer willen weten over spouwmuurisolatie en vleermuizen. Met de juiste kennis kunt u ervoor zorgen dat uw isolatieprojecten niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook bijdragen aan het behoud van de natuur en haar bewoners.

Spouwmuurisolatie in uitvoering - Professionele isolatietechnicus isoleert een spouwmuur van een woning vanaf een ladder.

Spouwmuurisolatie

 1. Hoeveel bespaar ik met spouwmuurisolatie op mijn energierekening?

  De exacte besparingen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis, de gebruikte isolatiematerialen en lokale klimatologische omstandigheden. Over het algemeen kunnen huiseigenaren echter verwachten dat spouwmuurisolatie aanzienlijke besparingen oplevert, vaak tot wel 25% op de energierekening.
   

 2. Kan mijn huis wel geïsoleerd worden als het al wat ouder is?

  Ja, ook oudere huizen kunnen vaak worden geïsoleerd met spouwmuurisolatie. Het is echter belangrijk dat een gekwalificeerde professional eerst inspecteert of het huis geschikt is voor deze vorm van isolatie. Sommige oudere huizen hebben mogelijk geen spouwmuren of hebben muren die niet geschikt zijn voor isolatie. Maar ook hier zijn oplossingen voor!
   

 3. Hoe lang duurt het om spouwmuurisolatie te installeren?

  De installatietijd voor spouwmuurisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het huis en de toegankelijkheid van de muren. Over het algemeen kan de installatie binnen één tot enkele dagen worden voltooid. Bij Feenstra Isolatie streven we naar kwaliteit boven snelheid. Daarom nemen we vaak meer tijd voor onze klussen dan de concurrentie, omdat we geloven dat een zorgvuldige aanpak essentieel is voor duurzame en effectieve isolatie.
   

 4. Zal spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaken in mijn huis?

  Correct geïnstalleerde spouwmuurisolatie zou geen vochtproblemen moeten veroorzaken. Een ervaren isolatiebedrijf zal vooraf een grondige inspectie uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen vochtproblemen zijn die kunnen verergeren door isolatie. Bovendien worden vaak vochtwerende materialen gebruikt tijdens de installatie om eventuele vochtproblemen te voorkomen.
   

 5. Kom ik in aanmerking voor subsidie of andere financiële ondersteuning voor spouwmuurisolatie?

  De beschikbaarheid van subsidies en financiële ondersteuning voor spouwmuurisolatie varieert per land, regio en zelfs gemeente. Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale autoriteiten, energieadviesbureaus of subsidieswebsites om te zien welke mogelijkheden er beschikbaar zijn voor financiële ondersteuning bij spouwmuurisolatie. Als u graag hulp wilt bij het aanvragen van subsidies, werkt Feenstra Isolatie samen met een partner genaamd simpelsubsidie.nl, die het proces van subsidieaanvragen kan vergemakkelijken.
   

 Dakisolatie

 1. Hoeveel kan ik besparen op mijn energierekening door mijn dak te isoleren?

  Besparingen op energierekening: De exacte besparingen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type isolatiemateriaal, de kwaliteit van de installatie, de grootte van het dak en de lokale klimatologische omstandigheden. Over het algemeen kan dakisolatie aanzienlijke besparingen opleveren, mogelijk tot wel 30% op de energierekening.
   

 2. Is mijn huis geschikt voor dakisolatie, en zo ja, welk type isolatiemateriaal is het meest geschikt?

  Bij het beoordelen van de geschiktheid van uw huis voor dakisolatie zijn verschillende factoren van belang. We kijken onder meer naar de huidige isolatiesituatie en de staat van het dak. Onze jarenlange ervaring met diverse isolatiematerialen, waaronder inblaaswol, stelt ons in staat om voor elk type dak een passende oplossing te bieden. Door onze grondige expertise kunnen we nauwkeurig de meest geschikte isolatiemethode bepalen die aansluit bij de specifieke behoeften van uw woning.

  Bovendien hechten we veel waarde aan de afwerking van de isolatie. De afwerking speelt namelijk een essentiële rol in de algehele constructie van uw dak. Wij adviseren niet alleen over het isolatiemateriaal zelf, maar ook over de afwerkingsmogelijkheden. Het is van groot belang dat de afwerking zorgvuldig wordt gekozen, rekening houdend met factoren zoals ventilatie en vochtregulatie. Een goed gekozen afwerking kan bijdragen aan een gezond binnenklimaat en de duurzaamheid van uw dakisolatie verbeteren.   

 3. Hoe lang duurt het om dakisolatie te installeren en wat zijn de mogelijke verstoringen tijdens de installatie?

  De installatietijd voor dakisolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak, de complexiteit van de klus en de gewenste afwerking. Over het algemeen kan de installatie enkele dagen tot een week duren, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden van uw huis. Mogelijke verstoringen tijdens de installatie kunnen bestaan uit geluid van het plaatsen van isolatiemateriaal en tijdelijke beperkingen in de toegang tot bepaalde delen van het huis. Het is verstandig om rekening te houden met deze factoren bij het plannen van de installatie van uw dakisolatie.|
   

 4. Zal dakisolatie vochtproblemen veroorzaken in mijn huis?

  Correct geïnstalleerde dakisolatie zou geen vochtproblemen moeten veroorzaken. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak goed geventileerd is om vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast is het van essentieel belang om de bitumenlaag van het dak en de staat van de dakpannen regelmatig te controleren, aangezien beschadigingen hieraan kunnen leiden tot vochtproblemen als ze niet adequaat worden aangepakt. Bij de vervanging van dakpannen adviseren we een dampopen folie aan te brengen onder de dakpannen. Dit draagt bij aan het waterafstotend maken van de constructie en helpt bij het handhaven van een gezond binnenklimaat.
   

 5. Kom ik in aanmerking voor subsidies of andere financiële ondersteuning voor dakisolatie?

  Er bestaat momenteel een landelijke subsidieregeling voor dakisolatie, waarbij ongeveer 15 euro per vierkante meter subsidie kan worden aangevraagd. Als u echter twee energiebesparende maatregelen neemt, zoals dakisolatie in combinatie met bijvoorbeeld vloerisolatie, kunt u mogelijk tot 30 euro per vierkante meter aan subsidie ontvangen. Het is raadzaam om bij lokale autoriteiten, energieadviesbureaus of subsidieswebsites na te gaan hoe u van deze subsidies gebruik kunt maken. Mocht de aanvraag voor subsidie ingewikkeld lijken, dan hebben wij SimpelSubsidie.nl als samenwerkingspartner, die u kan ondersteunen bij het aanvraagproces.
   

Nieuwe dakisolatie wordt ingeblazen tussen de dakbalken voor energiebesparing en isolatie.

Tussenvloerisolatie en plat dak

 1. Wat is tussenvloerisolatie en waarom is het belangrijk?

  T
  ussenvloerisolatie is het isoleren van de vloer tussen twee verdiepingen van een gebouw om warmteverlies te verminderen en geluidsoverdracht te beperken. Het verbetert de energie-efficiëntie van een gebouw en draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat.
   

 2. Heeft tussenvloerisolatie invloed op de geluidsisolatie tussen verdiepingen?

  Ja, tussenvloerisolatie kan zeker invloed hebben op de geluidsisolatie tussen verdiepingen. Goede isolatie kan geluidsoverdracht tussen verdiepingen verminderen door geluidsgolven te absorberen of te weerkaatsen. Hierdoor kunnen geluiden van bijvoorbeeld voetstappen, stemmen of muziek van de ene verdieping naar de andere worden verminderd. Het type isolatiemateriaal en de manier waarop het is geïnstalleerd, spelen een rol bij het bepalen van de geluidsisolerende eigenschappen van tussenvloerisolatie. In combinatie met een goede ondervloer kan tussenvloerisolatie een aanzienlijk verschil maken in het verminderen van contactgeluiden tussen verdiepingen.

   

 3. Hoe wordt tussenvloerisolatie geïnstalleerd?

  Onze gebruikelijke methode voor het installeren van tussenvloerisolatie omvat het gebruik van Knauf timber frame isolatiemateriaal. We boren gaten in de vloer aan de bovenzijde van de verdieping waar isolatie nodig is. Via deze gaten wordt het Knauf timber frame isolatiemateriaal ingeblazen tussen de vloerbalken. Dit proces zorgt voor een gelijkmatige en volledige vulling van de ruimte, waardoor koudebruggen worden geminimaliseerd en warmteverlies wordt verminderd.

  Bij renovatiewerkzaamheden aan het plafond bieden we ook de optie om de isolatie vanaf de onderzijde in te blazen. Dit kan worden gedaan door gaten in het plafond te boren en het isolatiemateriaal van onderaf in te blazen. In geval van een platdak kunnen we ook isolatie vanaf de onderzijde inblazen, waardoor het platte dak effectief geïsoleerd kan worden. In beide gevallen wordt vaak gebruik gemaakt van vochtregulerende folie om vochtproblemen te voorkomen en de isolatie te beschermen tegen vocht vanuit de onderliggende ruimte.
   

 4. Wat zijn de voordelen van tussenvloerisolatie?

  De voordelen van tussenvloerisolatie zijn onder andere een verhoogd comfortniveau in het gebouw door een gelijkmatigere binnentemperatuur, lagere energiekosten door verminderd warmteverlies en geluidsisolatie tussen verdiepingen, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd.

   

 5. Kom ik in aanmerking voor subsidies of financiële ondersteuning voor tussenvloerisolatie?

  Voor tussenvloerisolatie is er momenteel een landelijke subsidieregeling beschikbaar van 4 euro per vierkante meter. Bij het combineren van twee energiebesparende maatregelen, zoals tussenvloerisolatie en dakisolatie, kan dit oplopen tot 8 euro per vierkante meter. Voor informatie over het aanvragen van deze subsidie kunt u terecht bij lokale autoriteiten, energieadviesbureaus of subsidieswebsites. Mocht de aanvraag voor subsidie ingewikkeld lijken, dan hebben wij SimpelSubsidie.nl als samenwerkingspartner, die u kan ondersteunen bij het aanvraagproces.

bottom of page